Porție: 3-4 Cozonaci

  • Ingrediente:
·       Faina  1.5 kg

·       Zahar 450 g

·       Lapte 450 ml

·       Ulei 250-300 ml

·       Oua 6 buc

·       Drojdie proaspata 90 g

·       Esenta de rom

·       Rahat 250-300 g

·       Stafide 300 g

  • Pregătirea aluatului:

Punem laptele cu zahărul într-un vas, la foc mic, amestecănd să nu se caramelizeze zahărul. După ce zahărul s-a topit nu mai e nevoie să amestecăm. Lasam focul mic de tot.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Frecăm gălbenușurile cu sare și puțin ulei ca să intensificăm culoarea. Batem albușurile spumă tare, apoi turnăm peste ele laptele fierbinte si amestecăm de jos in sus. Încorporăm si gălbenușurile la fel, amestecând de jos in sus.

Desfacem drojdia într-un castron și o pisăm cu o furculiță.  Luăm spuma mai racorită de deasupra cu o lingură și punem 2-3 linguri peste drojdie. Amestecăm și lăsăm această maia la crescut.

  1. Daca frământarea se va face în lighean:

 

            Afânăm faina cernând-o printr-o sită. Turnăm lichidul peste făină, împreună cu jumătate din cantitatea de ulei și esență de rom, amestecăm cu o lingură, sa se încălzească toată faina uniform. Când maiaua a crescut, o turnăm în mijloc și ne apucăm de frămantat cu mainile curate. Frământarea trebuie să dureze circa 30 de minute.

           În timpul framantarii încorporăm și restul de ulei. Când aluatul face bule de aer, putem încorpora stafidele și rahatul tăiat cubulețe.

         Adunăm aluatul în mijlocul ligheanului, îl ungem cu puțin ulei, acoperim cu folie de plastic, peste care punem un prosop curat. Îl lăsam la crescut. Avem grijă să nu scădem temperatura în bucatarie.

 

  1. Pentru frământarea în robot:

 

          Punem tot lichidul în bolul robotului: albușurile opărite, uleiul, esența de rom. Punem faina peste compoziția obținută  și pornim robotul cu paleta de framantat, pe viteza 2 până se omogenizează aluatul (circa 5-6 minute). Scădem apoi viteza la 1 pentru 15 minute. Oprim, lăsăm robotul să se odihnească 10 minute, apoi mai frământăm 15 minute la viteza 1 (cea mai mică). Ungem cu ulei deasupra, acoperim cu o folie de plastic, peste care punem un prosop curat. Într-o oră cozonacul își va dubla volumul.

Ciocolata pentru cozonac

  • 200 g miez de nucă
  • 400 g lapte praf
  • 200 g zahăr
  • Cacao,
  • Apă

Amestecăm laptele praf cu cacao si zahăr, turnăm apă pană obținem o cremă mai moale, apoi amestecăm nuca mărunțită.

Putem coace puțin nuca în cuptor înainte de mărunțire. Astfel gustul ei va fi mai bun. Mărunțirea se face mai ușor dacă punem nuca într-o pungă mare din plastic și lovim cu ciocanul de șnițele.

  • Coacerea:

După ce aluatul a crescut, pornim cuptorul la 145-150 ℃ si pregatim tavile. Curățăm și uscăm blatul de lucru, apoi îl ungem cu ulei. Ungem și mainile cu ulei.

Răsturnăm tot aluatul pe blat și incercăm să-i dăm o formă alungită, astfel încât să-l putem porționa în trei sau patru bucăți egale, in funcție de dimensiunea tăvilor . Dacă tăvile sunt mari ne vor ieăi clar trei cozonaci. Dacă ele sunt medii, vom obține patru cozonaci.

Tăiem deci, aluatul în patru părți egale. Punem trei bucăți de aluat astfel format înapoi în lighean.             Păstrăm una pe blat și o întindem uniform cu palmele, astfel încât grosimea ei să fie de maxim 1 cm. Întindem crema de ciocolată cu nuci pe jumătatea dinspre noi a aluatului, rulăm ca pe ruladă și așezăm în tava. Procedăm la fel cu toate bucățile de aluat.

Curățăm blatul și aliniem tăvile umplute. Mai lăsăm la crescut circa 15-20 minute, apoi ungem fiecare cozonac cu ou bătut și-l presărăm cu zahăr vanilinat.           Punem la copt pentru 40-45 minute. Încercăm cu un bețișor de frigărui. Nu trebuie să rămână aluat crud pe bețișor.

Când scoatem din cuptor, acoperim cozonacii cu hârtie de copt și cu un prosop, ca să nu le scădem brusc temperatura.

Poftă bună! Sper să vă bucurați de un desert minunat!

COZONAC DANA – Descarca PDF