REŢETĂ COLIVĂ

  • 1 kg arpacaş (Bio-Gerste de la Merkur)
  • ca. 1 kg zahăr (după gust)
  • ca. 150 gr nucă prăjită şi tăiată (nu măcinată)
  • ca. 400 gr nucă măcinată
  • 1 linguriţă de sare
    Arome după gust:
  • 4 esenţă rom, 4 esenţă lămâie, 4 esenţă vanilie, 4 plicuri zahăr vanilat,
  • coaja de la 2 lămâi, coaja de la 1 portocală
  • ca. 1 lingură scortişoară

  • Arpacaşul se spală în 7 ape, dupa care se adaugă apă cam de trei-patru ori volumul arpăcaşului, şi se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa. A doua zi se pune la fiert în apa în care s-a
    înmuiat fără capac, la foc potrivit, mai mult mic. Se lasă pana cand este bine fiert, amestecându-se mereu.
  • Când este fiert, se adaugă 1 linguriţă sare şi zahărul. Se amestecă în
    continuare până când se încheagă bine. Se ia de pe foc, se lasă puţin (ca. 5 min) descoperit, la
    răcit.
  • Apoi se aşează un şervet umed, dar bine stors, direct pe compoziţie şi se pune capacul
    deasupra. Se lasă la rece până se răceşte complet (ca. 8 ore).
  • După ce s-a răcit complet, dacă este cazul se mai adaugă zahăr, apoi aromele şi nuca (măcinată şi tăiată) iar la urmă scorţişoara.
  • Se poate orna după preferinţă şi inspiraţie cu zahăr pudră, cacao, bomboane, nucă de cocos etc. Pentru un aspect final se poate folosi o forma pentru ornat coliva.

Reteta originala pe www.rumkirche.at