REŢETĂ COLIVĂ
- 1 kg arpacaş (Bio-Gerste de la Merkur)
- ca. 1 kg zahăr (după gust)
- ca. 150 gr nucă prăjită şi tăiată (nu măcinată)
- ca. 400 gr nucă măcinată
- 1 linguriţă de sare
Arome după gust: - 4 esenţă rom, 4 esenţă lămâie, 4 esenţă vanilie, 4 plicuri zahăr vanilat,
- coaja de la 2 lămâi, coaja de la 1 portocală
- ca. 1 lingură scortişoară
- Arpacaşul se spală în 7 ape, dupa care se adaugă apă cam de trei-patru ori volumul arpăcaşului, şi se lasă la înmuiat de seara până dimineaţa. A doua zi se pune la fiert în apa în care s-a
înmuiat fără capac, la foc potrivit, mai mult mic. Se lasă pana cand este bine fiert, amestecându-se mereu. - Când este fiert, se adaugă 1 linguriţă sare şi zahărul. Se amestecă în
continuare până când se încheagă bine. Se ia de pe foc, se lasă puţin (ca. 5 min) descoperit, la
răcit. - Apoi se aşează un şervet umed, dar bine stors, direct pe compoziţie şi se pune capacul
deasupra. Se lasă la rece până se răceşte complet (ca. 8 ore). - După ce s-a răcit complet, dacă este cazul se mai adaugă zahăr, apoi aromele şi nuca (măcinată şi tăiată) iar la urmă scorţişoara.
- Se poate orna după preferinţă şi inspiraţie cu zahăr pudră, cacao, bomboane, nucă de cocos etc. Pentru un aspect final se poate folosi o forma pentru ornat coliva.
Reteta originala pe www.rumkirche.at